Една от най-големите банки в Австралия, Macquarie Bank, взе решение да премахне кеша от

...
Една от най-големите банки в Австралия, Macquarie Bank, взе решение да премахне кеша от
Коментари Харесай

Голяма банка в Австралия спира да работи с пари в брой

Една от най-големите банки в Австралия, Macquarie Bank, взе решение да премахне кеша от всичките си клонове. Това се възприема за огромна стъпка към основаването на общество без пари в брой.

Планът на банката е до ноември 2024 година тя да престане да приема пари в брой на всички места.

Macquarie Bank е в Топ 5 на най-големите банки в Австралия. За 2023 година тя разполага с 125,7 милиарда $ в депозити. Банката е благосъстоятелност на Macquarie Group Limited - най-големият в света управител на инфраструктурни активи.

" Между януари 2024 година и ноември 2024 година ние последователно ще премахнем нашите услуги за заплащане в брой и чекове от всички артикули на Macquarie за банкиране и ръководство на спестовни сметки, в това число пенсионни и супер сметки ", сподели банката в изказване до клиенти.

Освен премахването на транзакциите в брой от гишетата си, Macquarie ще спре да приема заплащания посредством появилото се през 80-те години на предишния век телефонно банкиране.

Този ход значи, че клиентите, които желаят да теглят или подават пари в брой, ще могат да го вършат единствено посредством банкомат.

От Macquarie искат да наложат главно използването на онлайн приложение - от компютър или смарт телефон.

Новината за решението беше посрещната с отрицателно от редица районни компании, които споделят, че " неизбежно " и други банки ще тръгнат по същия път като Macquarie.

" Хората в провинцията непрекъснато се сблъскват с провокации във връзка с достъпа до интернет, тъй че потреблението на пари в брой постоянно е по-лесен вид, което прави кеша много значим ", разяснява Рианон Дрюс, районен управител на компания за шоколадови произведения.

Macquarie Bank отбрани решението си, като сподели, че по-голямата част от нейните клиенти към този момент банкират цифрово и 

единствено към 1% са употребяват пари в брой или чекове.

" Като цифрова банка, ние се ангажираме да преминем към напълно цифрови заплащания до ноември 2024 година като по-безопасен, по-бърз и комфортен метод за банкиране ", сподели представител на Macquarie Bank пред NCA NewsWire.

Въпреки уверенията на банката,

критиците показват, че по-възрастните австралийци биха били наранени от решението ѝ.

" Възрастните ни съграждани би трябвало да се обучат по какъв начин да употребяват приложения на смарт телефона, с цел да могат да разполагат с парите си ", сподели основният действен шеф на National Seniors Australia Крис Грайс пред 9News.

По-рано тази година Commonwealth Bank и ANZ взеха решение да спрат да обработват пари в брой в няколко клона, само че ходът на Macquarie за цялостно унищожаване на кеша е невиждан.

NAB също усилват своите цифрови местоположения, с няколко клона " Tellerless " в цялата страна.

Съществуват сериозни гласове, съгласно които

отводът от кеша и дигитализацията на парите могат да доведат до утежняване на финансовата независимост на потребителите.

Една от аргументите за това е усложнението за заплащания в региони без интернет и без развита електронна инфраструктура.

В по-малко свободни страни съществува риск от благоприятни условия за интервенция в решенията на потребителите от страна на институциите.

Китай е една от първите страни, оповестили преход към безкешово общество. Швеция, Англия, Канада, Австралия и Южна Корея също са създали поръчка за понижаване на паричните транзакции в брой.

Към днешна дата Швеция води в прехода към безкешово общество, като табели " Не се одобряват пари в брой " могат да се видят в разнообразни магазини в Швеция.

Скорошно изследване на Европейския съвет по заплащанията сподели, че паричните транзакции съставляват единствено 1% от Брутният вътрешен продукт на Швеция през 2019 година, като тегленията на пари в брой устойчиво понижават с към 10% годишно. Населението на страната е към 10 милиона души, като над 7 милиона от тях употребяват приложението Swish.

В Китай един от най-популярните способи за заплащане по телефона е посредством сканиране на QR код. Предполага се, че навлизането на цифровия юан в всекидневието на жителите на страната в допълнение ще форсира безкешовия преход.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР